Hvad er kærlighed?

Er det vigtigste spørgsmål at stille sig selv og hinanden. Hvis I ønsker at jeres parforhold skal bygge på dybere værdier, fremfor på overfladiske behov og synspunkter, som præger os i nuet. Ofte stikker vores hverdagskonflikter dybere og handler i virkeligheden om nogle større og mere grundlæggende forskelle i vores værdier, drømme og ståsteder. 

tumblr_mqvsd7ij1c1rkz363o1_1280.jpg

”No one can drive you crazy unless you give them the keys”

- Douglas Horton

En fælles grund at stå på

At finde en fælles vej handler ikke nødvendigvis om, at vi skal være enige om alt, men om at vi i kærlighedens navn bevidst vælger at indgå en række velovervejede og velbegrundede kompromisser med hinanden, som vi hver især kan stå inde for, uden at det strider mod vores egne grundlæggende værdier.

Hvorfor gå i Parterapi?

  • Mange par oplever at det kan være svært at ’finde hinanden’ igen efter de f.eks. har fået børn, eller hvis den ene/begge parter har været utro. Ambivalente følelser, jalousi, mindreværd, bitterhed, behov for kontrol o.l. kan ofte stå i vejen for at vi tillader os selv og hinanden at føle glæde, tilfredshed og ikke mindst lykke igen.

  • Dagligdagen kan forekomme triviel. Hver især går vi rundt og lever vores eget liv, begraver os i arbejde, sport, børn mv. og glider på den måde længere og længere væk fra hinanden. Det virker pludseligt kunstigt at skulle tage hul på dybe og fortrolige samtaler, hvor vi giver hinanden indblik i vore inderste drømme og længsler.

  • Ofte kører par fast i de samme skænderier om og om igen - måske er det om nye ting, men I fornemmer at det er de samme grundlæggende temaer der er på spil i nye forklædninger. Der opstår uenigheder over selv de mindste ting og hverdagen bliver en kamp, hvor gensidige bebrejdelser konstant ligger i luften.

I den filosofiske parterapi arbejdes der med at finde ’ind’ til, hvilke grundlæggende værdier jeres parforhold og kærlighed hviler på. Samtidig arbejder vi med en række konkrete og brugbare redskaber, der kan hjælpe jer med at håndtere konflikter og skænderier, gennem en mere konstruktiv og lyttende dialogform.

nicolas-cool-111447-unsplash.jpg

“Some bridges you crossed on your own, no matter who drove you to the edge”

J.R. Ward

Ender alting lykkeligt?

Parterapi ender ikke altid lykkeligt, forstået på den måde, at det ind imellem også kan føre til at parforholdet opløses. Den vigtige forskel er dog, at ved først at have været igennem denne proces, sker bruddet sjældent på baggrund af vrede og uforløste følelser, men er i højere grad et resultat af en reflekteret og velargumenteret beslutningsproces - hvor I ved at I har gjort alt hvad I kunne for at finde hinanden. Det er altid en fordel, at komme ud på den anden side med respekt for hinanden, særligt hvis der er børn involveret.