SOKRATISK Dialog og workshop


At søge en fælles sandhed

I den Sokratiske Dialoggruppe er det hensigten at finde frem til en fælles sandhed. Ikke forstået som en almen gyldig sandhed, deltagerne finder frem til ud fra det bedste rationelle argument, men som en sandhed der kan sættes i relation til de enkelte deltageres daglige livsførelse. Dette betyder dog ikke, at den fælles sandhed bliver totalt relativistisk. Enhver forholder sig blot forskelligt til de fælles objektive betingelser, fordi de opleves forskelligt ud fra hver enkelt deltagers livsform og grundlæggende livsindstilling. Formålet med at deltage i en sokratisk dialoggruppe er således ikke, at alle deltagerne skal blive enige om én fælles sandhed, men at hver enkelt deltager kan blive mere bevidst, om hvilke værdier og præmisser, der ligger til grund for deres egne og andres umiddelbare holdninger og meninger. Den sokratiske dialoggruppe kan således betragtes som en søgen efter sammen at finde frem til en fælles forståelse af emnet, som er dybere end den forståelse, hver enkelt af deltagerne havde, da dialogen begyndte. Nogle gange udvikler deltagerne, gennem dialogen, en fælles grund (konsensus). Andre gange afsluttes den sokratiske dialoggruppe i en undersøgt, begrundet og fælles anerkendelse af deltagernes forskelligheder. Dette betyder dog ikke, at man uden videre skal affinde sig med pluralismen og blot acceptere ”hver mand sin sandhed”. Det er vigtigt, at alle deltagere kan stå inde for de begrundelser, som gruppen bygger videre på, også selvom det somme tider kan virke nemmest blot at affinde sig med kompromiset. Det er derfor vigtigt at blive ved at undersøge det sagte og dykke dybere ned i argumenter og holdninger for at søge at finde frem til en fælles platform at arbejde videre ud fra. Uanset om der opnås en fælles enighed i gruppen eller ej, udvides deltagernes horisont, idet de får øje på, at der også findes andre verdensopfattelser og livssyn end deres eget. Den enkelte får således også en større indsigt i og bevidsthed om grundlaget for egne og andres handlinger.

HVAD ER EN SOKRATISK FACILITATOR?

I den hollandske tradition stilles der krav om, at den sokratiske facilitator har en grundig indsigt i filosofi og i, hvad det vil sige at filosofere. Udover at have en uddannelsesmæssig baggrund i filosofien, kræves det, at facilitatoren selv skal have deltaget i flere sokratiske dialoggrupper.
Det er overordnet den sokratiske facilitators rolle at fremme en filosofisk attitude hos deltagerne.
Det vil i første omgang sige at spore deltagerne ind på, hvad det vil sige at filosofere og sætte dem ind i ’de sokratiske spilleregler’, som skal overholdes i dialoggruppen. Dernæst er det facilitatorens opgave at have overblik over dialogen og hele tiden være klar til at kunne stille et spørgsmål, som kan skubbe den indholdsmæssige dialog videre. Samtidig er det dog også vigtigt, at facilitatoren, på de rette tidspunkter, forholder sig tavs. Det kan ind imellem være frugtbart for den filosofiske debat, at deltagerne får lov at sidde alene med deres undren, uden at facilitatoren griber ind, også selvom det for gruppen virker som om, de er løbet ind i en blindgyde.
For bedst muligt at sikre, at de sokratiske spilleregler overholdes, er det også vigtigt, at facilitatoren har en grundlæggende indsigt i sociale og psykologiske processer.

Læs mere om